Duş almak hayatımızın bir parçası. Öncelikle duşun amacı cildimizi dış etkenlerden ve özellikle kirden temizlemek. Duş ayrıca bağışıklık sistemimiz için gerekli bir iyileşme prosedürü. Egzama veya alerji gibi cilt hastalıkları olan kişiler için de duş almak oldukça faydalı. Bu sayede hastalıkların seyrini ağırlaştırabilecek toz ve polenlerden kurtulabiliriz.
Dermatologlar su prosedürlerinin cildi sokaktan getirilen yabancı maddelerden ve patojenlerden temizleyeceğini belirterek akşamları duş alınmasını tavsiye ediyor. Ayrıca akşam duşu sinir sistemini rahatlatırken, gece uykusuna hazırlanmanıza ve uyku kalitesini artırmanıza olanak sağlıyor.
Sabah Duş Almak Mümkün mü?Dermatolog ve immünaloglar sabah duşunun özellikle geceleri çok terleyenler için faydalı olabileceğini ve böylelikle suyun ciltte biriken bakterileri temizleyeceğini belirtiyor. Sabah duşu ayrıca vücudunuza ve ruhunuza pozitif bir enerji sağladığı için güne güzel başlamanıza ve neşelenmenize yardımcı olacaktır.Birçok araştırma, banyo yapmanın vücuttaki stres düzeyini büyük ölçüde azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor: kortizol hormonunun düzeyi azalır ve bunun yerine iyi bir ruh halinden sorumlu olan serotonin artar. Su prosedürlerinin düzenli olarak yapılması tavsiye edilir, ancak banyo yapmanın maksimum fayda sağlaması için belirli kurallara uymak önemlidir.
Uzmanlar, vücutta oluşabilecek olası bakteri ve küf için üreme alanı olan bezden yapılan banyo keselerinin kullanımının bırakılmasını tavsiye ediyor. Dermatologlar, yumuşak kıllara sahip masajlı duş fırçalarının veya silikon liflerin kullanılmasını öneriyor.
Duş Almanın Önemli Kuralları- Duş işlemi 10 dakikadan fazla sürmemelidir.- 35-38 dereceyi geçmeyen sıcaklıkta duş alınmalı.- Duştan sonra çok fazla aktif olunmamalı. İdeal seçenek kendinize bir bitki çayı yapıp 10 ila 20 dakika sakin bir şekilde yatarak dinlenmek.
Duştan Sonra Vücudumuzda Neler Oluyor?- Vücudun oksijene doyması nedeniyle vücuttaki kan dolaşımı artar- Duş almak bağışıklık sistemini güçlendirirken vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artırır- Kan damarlarını ve kılcal damarları harekete geçirir- Cildin nemlenmesine ve yenilenmesine yardımcı olur- Metabolizmayı hızlandırır
Önemli Hatırlatma:Sıcak Suya Dikkat Edilmeli!Çok fazla sıcak duş (40 - 45 derece) sağlığınıza zararlı olabilir. Sıcak su kullanırken tansiyonunuzun düşük veya yüksek olmamasına dikkat edin. Zamanlayıcıyı 3-5 dakikaya ayarlayın. Banyado uzun süre kalmak zararlı hale gelebilir ve cildiniz çok fazla nem kaybedebilir. Ayrıca hamilelik, kalp problemleri, tüberküloz, egzama, varisli damarlar, tromboz, astım hastaları açısından da duşta uzun süre kalmak tavsiye edilmemektedir. Bu nedenle sağlığınızdan emin değilseniz sıcak su duşunu kullanmadan önce bir doktora danışmanız daha doğru olacaktır.Banyo ve duş sürecini meditasyona dönüştürün ve bu zamanı en iyi şekilde değerlendirin.