Kırmızı üvez sadece parlak meyvelerden oluşan bir meyve değil, aynı zamanda vücudun desteklenmesine de yardımcı olan şifa kaynağı bir meyve.
C, E, K vitaminlerinin yanı sıra karotenoidler ve flavonoidler gibi birçok faydalı madde içerir. Meyve aynı zamanda antioksidanlar açısından da zengindir. Antioksidanlar, vücut hücrelerini yaşlanmaya ve çeşitli hastalıklara neden olan serbest radikallerden korumaya yardımcı olan maddelerdir.Kırmızı üvez ayrıca anti-inflamatuar özelliklere de sahip. Bağışıklık sistemini güçlendirmekten tutun da kan kolesterolünü düşürmeye, sindirim sisteminin işleyişini iyileştirmeye, dolaşım ve kardiyovasküler problemlerle baş etmeye yardımcı olabilir. Üvezin toksik amigdalin içermesinden dolayı meyvenin çiğ tüketilmesi önerilmez ancak dondurmak zararlı etkilerini ortadan kaldırır. Düşük sıcaklıklar glikozitleri yok eder ve meyve insanlara zararsız hale gelir ancak vitaminleri ve insan sağlığına yararlı içeriğine herhangi bir zararı olmaz.Tıpta Üvez;Yararlı özellikleri nedeniyle üvez, halk hekimliğinde antiinflamatuar bir ajan olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca grip, soğuk algınlığı, bronşit, öksürük ve diğer solunum yolu hastalıklarını tedavi etmek için de etkindir. Çoğu zaman üvez, kaynatma şeklinde kullanılır.Üvez Tarifleri;Üvez reçeli:Malzemeler:500 gram taze üvez meyvesi
500 gram toz şeker
2 yemek kaşığı limon suyuHazırlanışı:
Üvez meyvelerini yıkayın, saplarını ve yapraklarını çıkarın, ardından meyveleri bir tencereye koyarak şeker ve limon suyu ekleyin. Tavayı orta ateşe ısıtın ve ara sıra karıştırarak içindekileri kaynatın. Isıyı azaltın ve karışım koyulaşana kadar her 10 dakikada bir karıştırarak reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bu yaklaşık 1-1,5 saat sürecektir. Bitmiş üvez reçelini sterilize edilmiş kavanozlara koyun ve kapakları kapatın. Kavanozları serin ve kuru bir yerde saklayın.Üvez çayı:
Malzemeler:
2 yemek kaşığı kurutulmuş üvez meyvesi
Yarım litre sıcak suHazırlanışı:
Kurutulmuş meyvelerin üzerine sıcak fakat kaynar olmayan su dökün. Daha sonra içeceğin 15-20 dakika demlenmesini bekleyin ve ardından tülbent veya elek ile süzün.Üvez nasıl seçilir?
İşlek yollardan veya endüstriyel işletmelerden üvez toplamayın. Bu tür alanlar egzoz dumanı, yağ ve diğer kimyasal kirleticiler gibi toksik maddelerle kirlenmiş olabilir. Bu maddeler toprak yüzeyine düşebilir ve bitkiler tarafından emilebilir. Kırsal alanlarda yetişen ağaçlardan üvez toplamak en iyisidir. Meyveler Eylül ayının ilk yarısında olgunlaşır ve parlak turuncu renktedir. Meyvede siyah noktalar veya noktacıklar bulunmamalı ve buruşuk olmamasına dikkat edilmelidir.Not:Taze üvezin acı bir tadı vardır. Meyveleri dondurarak bu durumdan kurtulabilirsiniz. Dondurucuda bir yıla kadar saklanabilirler. Ayrıca üvezi kurutabilir, cam kaplarda iki yıl saklayabilirsiniz.