Toplumda 'Otizm' olarak bilinen ve yaygın olarak ifade edilen Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen, sosyal iletişim ve etkileşim sorunları, tekrarlayan/takıntılı davranışlar ve sınırlı ilgi ya da etkinlikler ile kendini gösteren, karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılık. Otizmin son yıllarda görülme oranı büyük bir hızla artmakta ve günümüzde her 36 çocuktan birisinin otizm tanısı aldığı tahmin ediliyor.
TÜRKİYE'DE OTİZMLİ ÇOCUK SAYISITürkiye’de, 0-18 yaş grubu arasında yaklaşık 700 bine yakın otizmli çocuk ve gencin eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlerden faydalanmak için beklediği ve sadece 41 bin 472 birey okullaşabilmiş, eğitime ulaşabilmiştir. Nüfusa projeksiyon yaptığımızda Türkiye’de yaklaşık 2 milyonun üzerinde otizmli birey olduğu ve bu durumdan etkilenen 8 milyonun üzerinde aile ferdinin bulunduğu tahmin edilmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de devlet okullarında eğitim gören 2 bini aşkın otizmli çocuk olduğu bildirilmekte ancak otizmli bireylere kapsamlı bir şekilde eğitim verebilecek kapasiteye sahip eğitim alanı henüz oluşturulamamıştır. Aslında bu yüzden çoğu otizmli çocuk sahibi aile mağdur durumda bırakılmaktadır. Üniversitelerde yeterli sayıda program ve öğretim üyesinin olmaması da otizmli bireylerin eğitiminin eksik kalmasına sebep olan bir etkendir.
DÜNYADA OTİZMLİ ÇOCUK SAYISIAmerikan Sağlık Bakanlığı otizmle ilgili olarak tüm dünyayı kapsayan bir araştırma yaptı. Bu araştırmada tüm dünya genelinde 59 çocuktan biri otizmli. Erkek çocuklarda görülme olasılığı kız çocuklarına göre 3-4 kat daha fazla. Sayıya vurulacak olursa 54 erkek çocuktan biri otizm riski taşımakta.
BİLİNEN EN BÜYÜK TEDAVİ EĞİTİMBilimsel olarak erken yaştaki çocuk için kanıtlanmış yoğun eğitim süresi haftada bireysel ve grup eğitimi olarak 40 saat. Oysa ülkemizde sosyal güvenlik kapsamında “otizm özel eğitim raporlu” çocuklar için aylık 6- 12 saat olan özel eğitim süreci, dünya genelinin oldukça gerisinde kalıyor.Otizmli çocukların mutlaka eğitim sistemi içinde yer almaları gerekiyor. Çünkü eğitim, otizmli birey için her şeyden önce “tedavi” anlamına geliyor. Otizmi diğer engel gruplarından ayıran en önemli fark; erken tanı ve erken bireysel/kaynaştırma eğitimiyle otizmli çocukların sorunlarının büyük bir kısmını aşmaları.
ÜLKEMİZDE OTİZMLE İLGİLİ NELER YAPILIYOR?Otizm ile ilgili çalışmaların güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması amacı ile 5 Ocak 2024 tarihinde Otizm Konfederasyonu kuruldu.“Ancak Birlikte Başarabiliriz” mottosu ile bir araya gelen Otizm Konfederasyonun kurucuları olan; Anadolu Otizm Federasyonu, Otizm Dernekleri Federasyonu, Otizm Eğitim ve Araştırma Federasyonu, Otizm Federasyonu olmak üzere 4 federasyon ve üye derneklerin İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Balıkesir, Batman, Aksaray, Mersin, Şanlıurfa, Çorum, Amasya, Kayseri, Mardin, Bartın, Zonguldak, Samsun gibi illerinden gelen delegelerin katılımıyla, 10 – 11 Şubat tarihinde Ankara’da, Strateji Planlama ve ilk Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilmişti.Otizm, Cumhurbaşkanlığı gündemine taşındı, ayrıca bakanlıklar ile TBMM'nin gündemine yeniden getiriliyor.