Yapay Zeka (AI) PC Nedir?Yakında alacağınız bir bilgisayarda AI PC, NPU, TOPS, Copilot+ gibi farklı isimlendirmelerle birlikte farklı şekilde isimlendirilmiş CPU serileri göreceksiniz. Biz de şimdiden sizi “yapay zeka bilgisayar” dünyasına hazırlayalım dedik. Bu tür bir bilgisayar alırken nelere dikkat etmeli, donanımsal olarak nelere bakmalısınız?Bu bilgisayarları yapay zeka ve makine öğrenimi görevlerini yerine getirmek üzere doğru donanım ve yazılım çözümleriyle desteklenen, bazı ekstra özellikler içeren kişisel bir bilgisayar olarak düşünün. Tüm mesele bazı durumlarda yoğun olan yapay zeka ve makine öğrenimi iş yüklerini hızlandırmak, gereksinimleri karşılayabilmek.Peki yapay zeka iş yüklerinden kastımız ne? Stable Diffusion gibi üretken yapay zeka yazılımları, yerel dil modelleriyle desteklenen akıllı sohbet robotları, kapsamlı veri analizi, yapay zeka modellerinin eğitimi ve karmaşık simülasyonlar ile sofistike yapay zeka odaklı uygulamaların çalıştırılması gibi geniş bir iş yükü yelpazesi var.Şimdiye kadar hep sistemlere çoklu işlem gücü kazandıran güçlü işlemciler (CPU) ve grafiksel görevlerin yanı sıra birçok alanda işleri hızlandıran ekran kartlarından (GPU) bahsettik. Ayrıca RAM ve hızlı depolama seçenekleri de önemliydi. Yeni nesil bilgisayarlar ise tamamen yeni bir şeye sahip: Yapay zeka görevlerini mümkün olduğunca hızlı şekilde çalıştırmak üzere özel olarak tasarlanmış Nöral İşlem Birimleri (Neural Processing Unit, NPU).Bir AI PC’yi tanımlamak için bir araya gelen Intel ve Microsoft, yapay zeka bilgisayarın CPU, GPU ve NPU’ya ihtiyaç duyduğunu, ayrıca bu PC’lerdeki klavyede fiziksel bir Microsoft Copilot tuşunun sahip olması gerektiğine karar verdi. Böylelikle Windows 11’e entegre olarak gelen yapay zeka robotu Copilot hızlıca çalıştırılabilecek.Basının ve sektörün büyük bir kısmı, Intel’in Core Ultra “Meteor Lake” işlemcilerini sergilediği bir AI PC geliştirici programında paylaştığı Microsoft’un tanımı etrafında birleşmiş görünüyor. Bu tanımın üç gereksinimi var:
- Bilgisayarların En yeni NPU, CPU ve GPU’ları içermesi.
- Microsoft Copilot ile birlikte sunulması.
- Klavyesinde Copilot tuşu bulunması.
- Apple M4: macOS kullanıcıları için en iyisi. macOS için tasarlanmış ve optimize edilmiş, rekabetçi performans ve uzun pil ömrü.
- AMD Ryzen AI 300 (Strix Point): Oyuncular için ideal. Zen 5 mimarisi ise gelişmiş hesaplama performansı. Güçlü bir entegre GPU ile eşleştirilmiş yüksek performanslı çok iş parçacıklı CPU, onu oyun ve diğer yoğun görevler için ideal hale getiriyor.
- Intel Core Ultra 200V (Lunar Lake): Dengeli performans. Performans ve pil verimliliği arasında iyi bir denge sunuyor. Oyun (özellikle E-spor oyunları), üretkenlik görevleri, medya ve genel web için uygun.
- Qualcomm Snapdragon X Elite: Pil açısından en verimli Windows AI işlemcisi. Windows Copilot Plus’ı yerel olarak destekleyen ilk işlemci. Genel üretkenlik, web taraması ve medya içerikleri için harika.
- Birleşik Bellek Mimarisi: LPDDR5 RAM, artık Intel Lunar Lake işlemcilerde SoC tasarımının bir parçası haline geliyor. Bu sayede RAM ve işlemci arasında veri aktarımı yapılırken daha yüksek bant genişliği ve daha düşük güç tüketimi sağlanıyor.
- 3nm Süreci: 3nm süreci ile Intel, Lunar Lake’e daha fazla transistör yerleştirerek performansı ve güç verimliliğini artırıyor.
- Entegre NPU: Lunar Lake SoC, INT8 hassasiyetinde 40 TOPS’a (saniyede Tera İşlem) kadar yapay zeka hesaplama yeteneği sağlayan altı NPU hesaplama motoru kullanmakta.
- Hyperthreading Devre Dışı: Sekiz çekirdeğin tamamında (dört performans çekirdeği ve dört verimlilik çekirdeği) performans yerine daha iyi pil ömrü için Hyper-Threading teknolojisi devre dışı bırakıldı.
- Zen 5 Mikro Mimarisi: IPC ve genel performansta önemli iyileştirmeler sağlayan yeni Zen mimarisi.
- Entegre RDNA 3.5 Grafikler: Zaten güçlü olan önceki RDNA 3 mimarisinin üzerinde iyileştirmeler yapıldı, böylelikle hem grafik hem de yapay zeka ile ilgili görevlerde performans katkısı sağlandı.
- XDNA 2 NPU: Bir SoC üzerindeki en yüksek performanslı NPU. INT8 hassasiyetinde 50 TOPS’a kadar çıkabiliyor ve 40 TOPS gereksinimi olan Copilot+ için fazlasıyla yeterli.
- Block FP16: Performanstan çok az ödün vererek daha yüksek hassasiyetli yapay zeka iş yükleri.